torsdag 1 augusti 2013

Till Kroatien med husvagn! Del 1

Den årliga sommarpizzan intagen på Dal Baffo i Jönköping, det är tisdagen den 2 juli. Semestern har precis börjat. Vi är nästan ensamma på pizzerian, endast ett par sitter längre in. Det är en stund efter dagens lunch.

Vädret är lite halvkyligt så vi sitter inomhus. Inte över 20 grader och helt mulet.
Pizzan är supergod, som alltid. Måste vara Jönköpings godaste pizza. Billigt är det inte, men numera är det en årlig tradition.

Efter att vi har börjat äta börjar vi diskutera med barnen vad vi ska göra på semestern. Lite mer än 2 veckor utan något inplanerat alls. Ska vi ta husvagnen och åka till någon camping? Barnen är inte supersugna på den idéen.
Ska vi åka till Danmark? Till Skagen?

När mannen min föreslår Kroatien tror jag nästan att han skämtar. Efter mycket skratt, fnissanden och tusen frågor bestämmer vi oss.
-Ja, vi gör det! Varför inte lixom?

Vi har ju pratat om Kroatien x antal ggr, men då har vi mest pratat om att flyga dit. Utan barn.
Så småningom när barnen är lite större har vi tänkt göra en långresa med husvagnen, stanna ute i flera veckor och hinna göra en massa skoj på vägen. Fast den resan skulle ju planeras. Noga.

Hem och packa! Nu blev det full fart minsann. Jag skriver en lista på kläder som barnen ska ta med sig själva. De senaste åren har barnen själva ansvarat för sin packning när vi åker någonstans. Det brukar fungera. Tömma kylskåpet. Köra igång 2 tvättmaskiner så vi får med oss lite rena kläder.

Jag kollar internet en stund och läser på husvagnsforum om olika resvägsförslag.  Skriver ut några sidor med synpunkter.
Tittar lite snabbt efter olika campingar. Skriver en lista med namn och lite andra uppgifter.

Onsdag morgon ägnar vi åt att packa in allt i vagnen.  Det tar sin lilla tid. Alla är uppsluppna. Sen kopplar vi på och rullar iväg. När vi kört en liten stund märker vi att ACC’n inte jobbar som den ska. Har precis haft den inne på verkstad och bytt kondensor för 6500kr. Kan inte säga helt hundra att den fungerade efter. Men troligtvis gjord den det. Körde knappt bilen innan det var dags för semester ju.

-Hm, vad gör vi nu då? Ska vi köra 200 mil enkel resa till ett land där temperaturen ligger på över 30°. Eller ska vi tömma husvagnen efter denna febrila packning och stanna hemma?

Vi bestämmer oss för att köra in på verkstaden som lagade AC’n och se vad de säger. Kanske kan de se nåt.
På verkstaden är de mycket förbryllade. Den ena efter den andre kommer och tittar. De drar i säkringar och funderar hur länge som helst. Kliar sig i huvudet. Funderar. En av mekanikerna drar i säkringarna så att motorn stannade. En kort stund därefter drar han i en säkring och lamporna börjar blinka. Pillar på det mesta gör de, men felet hittar de inte. Kollar trycket, men det är bra.

Vi ringer till Ford, men de har inte tid med oss. Vi står ju här och ska köra iväg vilken minut som helst. I vilket fall som helst så är det ju det vi vill.

Vi ringer till ’vår’ verkstad i Tenhult och får komma dit med detsamma. Vi säger hej till AC experterna och åker. Vår verkstadskille pluggar in bilen på datorn men ser inga felmeddelanden.
Jaha, vad gör vi nu?

Går ut i bilen och börjar diskutera med barnen. Det har gått mer än 2 timmar sen vi åkte hemifrån. Vi börjar bli hungriga.

-Ska vi åka till Kroatien trots att bilens air condition inte fungerar? Hur varmt kommer det bli?
Bara resan i sig känns ju som en utmaning! Det är många timmar i bil. Flera dagar. Många mil. Men detta är ju en helt annan sak. Törs vi?
-Ska vi eller ska vi inte?

Kl 16.00 styr vi ut mot E4 södergående. Solen skiner. Det är 20 °. Vi har ju nästan packat och fixat i ett helt dygn. Klart vi ska åka! Vi ställer in gps:en (en Navigon med senaste Europakartan uppdaterad) på Puttgarden-Rödby.
Första stoppet blir i Torsvik, strax söder om Jönköping. Steker hamburgare i vagnen.

Vi kör över en vägvåg som ligger längs med E4:an. Bilen väger 2.08ton. Husvagnen 1460kg. Undrar vad vi får dra? Kommer inte ihåg det just nu.

Barnen är nöjda. Äventyr på g! Humöret är på topp och de läser sina låneböcker i baksätet. Det var ju en lyckospark att åka till biblioteket innan pizzan. Det var ju inte direkt planerat att vi skulle resa iväg, men med en hel back med böcker är ungarna i alla fall inte sysslolösa.

Vi siktar på att åka över Öresundsbron ikväll.
Stannar och tankar kl: 20.30 i Malmö. Soppan kostar 13.78kr/lit. Slinker in en sväng på ICA Maxi. Köper lite mat.

Kör över Öresundsbron. Den kostade 790kr.


Nu är vi i Danmark. Så fort vi kommer in i ett land visar gps:en upp landets trafikregler, hastigheter och vilka krav som finns. I Danmark skall man ha lyset tänt på bilen tex.

Vi tycker faktiskt att det ser mörkt ut framför bilen. Börjar fundera på om vi har lampor alls. Undrar lite vad mekanikerna hade att göra med säkringen då lamporna fladdrade.
Troligen förstörde han den säkringen när han gnuggade med den.
Mannen min tänder dimljuset, då blev det bättre. Inte optimalt, men bättre än mörkt. Vi är inte heller ensamma om att köra med dimljus.

Kl: 22.00 stannar vi nära Haslev för att sova. Vi hittade ingen rastplats som vi hade tänkt men ställer oss ute på en ficka längs med en mindre väg. Åkrar på båda sidor och 2 hus på andra sidan vägen. Hur lugnt som helst. Säden vajar i vinden och det är mörkt nu.


Vaknar nån timme senare av att husvagnen gungar. Gungar rejält! Gungar nästan hela tiden! Känns som om vi ligger på en hårt trafikerad väg. Mycket hårt trafikerad! Husvagnen sugs med flera cm varje gång en bil/lastbil passerar oss.
Mannen min kommer in och är smått i upplösningstillstånd. Klockan är 8.00. Det är så mycket trafik att han inte ens kan gå ut och sätta på speglarna på bilen! Vi klär på oss och kliver in i bilen. Frukost får vi ta nån annanstans helt enkelt.

Vi kör till Maribo. Vackert namn! Det är 20° ute. Ca 1 mil före färjan i Rödby. Fin rastplats. Här skulle man kunna sova en annan gång. Vi äter frukost vid ett bord där. Lamporna fungerar nu. Mekanikern bytte med säkringarna och nu byttes de tillbaka. Alltså har vi en säkring som inte fungerar. Lamporna är ju viktiga! Vi kommer också på att vi skulle vilja ha lampor högst upp på husvagnen där bak. Så att vi syns bra. Nåt att tänka på till nästa år.

Mitt i frukosten kommer en helikopter. Den landar inte speciellt långt ifrån oss. Sen kommer ambulans och möter upp. Med blåljus, men utan sirener. Vi undrar såklart vad som hänt.
Vi såg personalen bära en låda så vi gissade att det var en organtransport.




Efter frukosten hoppar vi in igen och kör vidare.
Tar färjan från Rödby - Puttgarden. Kostar 949DDK.

Nu är vi i Tyskland. Det är 22°. Stannar på Bordershop (som man inte kan missa!) och handlar lite godis och lite drickbart. Ett enormt stort varuhus i flera våningsplan.

Äter lunch i husvagnen innan vi åker vidare kl. 13.45.
Yepp, hamburgare igen.
Mutat barnen med glass varje gång vi stannar. Maten i husvagnen ska ju gå så fort som möjligt både att tillreda och äta + att det inte ska bli nån disk. Lite trött på hamburgare/korv blir man ju.

Vi läser i de papprena jag skrev ut att bästa vägen är över Berlin. Det känns lite som en omväg att köra österut istället för rakt söder. Men vi bestämmer oss för att ta den vägen eftersom den rekommenderades.


Vägen mot Lubeck (A1) är sån där betongväg som ser ut som om den är gjord av plattor. Varje skarv blir ett hack och det skumpas rätt rejält. Jag hoppas innerligt att det inte ska vara sån här väg hela Tyskland. Vi följer A20 och A14. Nu är vägen väldigt fin igen.

Stannar och tankar i Schwerin kl 17.00. Köper glass. Det är 24°. Soppan kostar **
A24 mot Berlin. A10 mot Leipzig. Det känns som om vi har kört och kört och inte kommit nån vart alls. Tyskland är långt!
Stannar igen kl. 19.00 och äter i vagnen. Kör A9 mot Berlinningen.

Tysklands bästa motorväg har vi hört.
Snabbt stopp 20.45, bara 15 minuter.
Tanka i Jena kl. 21.45. Sen körde vi till ca kl. 23 då vi stannade på ett autohof och sov bland en massa lastbilar.

Autohof är en typ av rastplats, som ligger längs med de större vägarna i Tyskland. Det brukar finnas fasta bord, toaletter och vattenkranar med dricksvatten. Ev finns det en kiosk också. Många lastbilar står och sover på sånna autohof men på en del är det separata parkeringsområden för lastbilar och husvagnar/husbilar. Det kostar ingenting att stanna över natten på autohof.
Bra att tänka på kan vara vem som står brevid.
Det kan ju kännas tryggt att stå mellan lastbilarna, men hamnar man brevid någon som har kylaggregat hör man det under hela natten.


Fredag kl. 9.30 startar vi. Vi är ca 8 mil innan Nurnberg. Hade velat komma fram till Nurnberg kvällen innan men vi orkade inte köra längre. Kör förbi nåt som ser ut som en westernstad, det heter Wunderland. Kanske är det ett tivoli, vi ser ett pariserhjul.

Funderar lite på vad de är för något som de odlar. Det ser ut som något som växer uppåt längs en tråd.
Efter ett tag kom vi ju på att det måste vara humle.
Som man gör öl av.


Tanka strax före Munchen. Klockan är 11.15. Kör in mot Munchen och fastnar i resans första bilkö. Det är 23° varmt och vi har alla fönsterrutorna nedvevade. Lite ovisst att stå stilla när man inte vet hur länge man ska stå.


A99 mot Salzburg – Innsbruck.
Kl. 14.00 kör vi in på en mack för att köpa en Vignette.
Vi är ganska nära gränsen mellan Tykland och Österrike. En sån måste man ha om man ska köra på motorväg i Österrike samt i Slovenien.

En vignette är en liten klisterlapp som man klistrar i fönstret fram. Om man inte klistrar fast den gäller den inte. Vid alla tullar filmas bilarna och den som inte har en gällande vignette blir ikapp körd och får dyra böter. Lite onödigt att inte köpa en sån. Det kostade 15 euro för Österrike och den gällde i 10 dagar. I Slovenien kostade den 8 euro och gällde i 7 dagar. Säljs på mackar nära gränsen.

Det var väldigt många bilar och lastbilar på den här macken. Jag fick köa ganska länge för att få köpa de där vignettarna. Vi ställde oss brevid en turistbuss och alla pensionärerna som stod utanför glodde på oss. Kanske tyckte de att vi stod på fel ställe eller nåt. Vi stod inte helt perfekt, det var trångt bakom oss för ekipage som ska passera. Mannen mingår ut och flyttar husvagnen för säkerhetsskull, jag står kvar i kön.

Fastnar i lite köer igen, men det tog inte lång stund innan vi kunde köra.
A88, A93 mot Kufstein.

Nu börjar vi ana bergen borta i horisonten.
Köerna uppför är långa även om det är flera filer.


Vi är på 465m höjd över havet ser vi innan vi kör över gränsen till Österrike. Det kommer gå mer uppför!

Termometern i bilen säger att det är 23° .
På bergen är det tunga moln.

c

































Vi kör mot Kitzbuhel.
Vädret är inte helt soligt, snarare lite mulet. Men vi är glada ändå. Fortfarande alla rutorna nervevade.

Vägarna är fina även om det är lite smalt inne i byarna på sina ställen. Men vi har ju ingen fullbred vagn.

Många av husen som vi passerar har speciella fönsterluckor. Det ser nästan ut som om det är fönster med gardiner i, fast det är själva luckan man ser.

 En del av husen har väggmålningar oxå. Ofta med lite religiös touch.

Väldigt många hus har fantastiska fönsterlådor. Inte bara 2-3st utan en hel lång rad. Inga trädgårdar vad vi kan se, men vilka lådor!

Det är ganska turistigt i Kitzbuhel. Mycket små matställen och boutiqer. Rondellerna är rikt utsmyckade. I den här var det en liten fontän i mitten. Väldigt fint och välskött!


Husen vi passerar är väldigt fina. Inga byggställningar nån stans. Allting ser perfekt ut.
Alla husen ser så söta ut.
Ganska stora, men pyntade.


Ett hus med väggmålning. Och lådor!
Ser ganska mysigt ut med grillen där.







Stannar inne i den söta staden Kitzbuhel och äter pizza och kebab. Barnen är lyriska! De slipper den nu utjatade hamburgarem eller korven.


Det är fritt wifi på restaurangen så vi blir sittande en stund med våra telefoner. Kl. 17.30 kör vi vidare mot Zell am See.
Handlar lite på ett Spar vi passerar. Tankar.

Försöker köra mot Lienz, men varje korsning vi kommer till där det står skyltat är namnet överstruket. Jag försöker lura gps:en att ta oss runt dit ändå, men det går inte. Vi snurrar runt på diverse småvägar säkert 2 timmar.

Till slut bestämmer vi oss att hoppa över Lienz och köra mot Zell am See istället.

Kör förbi en lustig stång. Det sitter ett träd i toppen. Funderar på om det har varit deras midsommarfirande?


































I Zell am See går vägen precis brevid en sjö. Jag hade verkligen velat stanna. Den hade en fantastisk färg. Undrar om man kunde bada där?
Äldsta dottern är lyrisk. Hon har inte läst i sin bok sen vi kom in i Österrike. Hon bara tittar och tittar.

Vi kommer fram till ett vattenverk. Tror vi.
Precis brevid vägen finns detta kar med rinnande vatten.
Vi dricker av det iskalla vattnet och tycker det smakar underbart.


Fyller vattenflaskorna oxå.

Här står vi. Med bergen runtomkring oss.
Vi har än så länge ingen aning om vad som komma skall...

 Kolla vilken sluttning!
Och så ligger det ett ensamt hus där.





Tittar ner på vattenverket. Det är en riktig byggarbetsplats. Inhängnad med höga stängsel..


Skönt att sträcka på benen en stund.

Kommer så småningom fram till en tull. Det börjar mörkna.
Vi kliver ut och går fram till kuren där det sitter en man.
Han berättar att det kostar 33 euro att köra över berget.

Vi tycker att det är lite väl dyrt för en vägtull, så vi tvekar. Han säger också att det tar 3 timmar.

Vi vill till Villach och tror att vi måste köra över berget. Han säger att det finns toaletter och duschar som vi kan använda om vi behöver. Vi frågar om vi får stå natten på parkeringen och köra in i morron. Det står redan en husbil där.
Kostar inget säger han och vi får använda toaletten.

Vi sover bland bergstopparna. Fantastiskt vackert!
Kurrar lite i magen. Jag bestämmer mig för att hälla ur vattnet vi tog från det där karet. Hämtar vatten i byggnaden istället.


 Granne med naturen va? Åsnorna i hagen kom fram och hälsade. Sen var det ett himla väsen när kossorna skulle upp på bete. De hade pinglor runt halsen så det plingade som bara den.


Fotat ganska mycket i farten. Det är ju en chansning förstås. Men eftersom den som kör inte vill stanna stup i kvarten bara för att jag ska få mitt foto så får det bli som det blir. Troligen inga mästerverk, men kul att titta på ändå så här i efterhand.


 Långt därborta rinner en fåra fram längs med berget.

Vi sover så gott! Hade fönstrena öppna till jättesent. Men sen ville jag stänga dem. Lite rädd för vägpirater och vill inte göra det allt för enkelt för dem.

Vaknar 8.30. Det är iskallt!!! Endast 14°.
Klär på oss och packar ihop. Dimman ligger tät. Det är såå mulet och grått. Vi sätter på oss tjocka tröjor för det är riktigt kyligt! Väntar med frukosten.

Betalar de 33 euro som berget kostar och börjar köra uppåt.
Morronen är verkligen mulen och vi undrar om vi kommer se något annat än moln. Kanske var det här ett misstag?


Här är vi på väg uppför berget. Det är en rätt bra uppförsbacke.
Kvällen innan hörde vi motorcyklar som brände upp över berget. Grinden är inte stängd så ville man köra i mörkret kunde man det.

NU bryter jag här.
Nästa inlägg handlar om bergen i Österrike.

Välkommen att läsa vidare!

//Family on tour

Fortsättning på vår resa finns här - del 2




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...