tisdag 19 juli 2016

Kalla grottor och historia i Luxemburg - Kroatien 2016 del 9

Styr kosan mot Luxemburg. Det ska finnas mycket turistgrejer där att titta på.

Det är disigt väder. 26,5°. Stannar på en parkering och fixar lite mat. Förlorade internet när vi körde ut ur Tyskland så vi får förlita oss på PGSen och MAPS.ME appen.

Vi har iallafall planerat att besöka Casemate Du Bock som är ett tunnelsystem inuti/under stadens ringmur. Känna historiens vingslag runt om oss.

Ställer in GPSen som leder in oss i staden och rakt fram till vårt mål.
Lyckas parkera väldigt nära ingången.

När vi börjar gå ser vi ett cityturist tåg och köper biljett. Det är en 45 minuters trip med sedvanliga billiga hörlurar och en förinspelad röst som berättar vad man passerar. Typisk turistgrej. Men lite kul ändå.  Kostade 26€ för oss 3.



Här sitter vi på tåget. Det är inte direkt fullt. Man väljer vilket språk man vill lyssna till. Vi sitter längst fram i vår vagn.  Rutorna är slitig så vi öppnar dem för att kunna sticka ut kamerorna och få nån hyfsad bild.



Så har vi åkt turen och kliver av på samma ställe som vi startade från. Det var intressant att höra historien om Luxemburg. Det lilla landet kan inte ha haft det så lätt alla gånger med alla jättar runt omkring sig som vill ta över.

Staden är en blandning mellan gammalt och nytt idag. Vi passerar en del fina byggnader men det mesta ser lite halvtrist ut tycker vi. Kanske är det skillnad om man går runt? Tåget tuffar på där gatorna är breda nog.

Så tar vi oss den korta biten till entrén till Casemate Du Bock. Betalar inträdet på 10€ och går in i borgen/underjorden. Det är mörkt även om det finns viss belysning. Vi har en karta som vi försöker följa men vi gick fel 1 gång då vi missade en skylt. Gångarna varierar mellan att vara typ 3m breda och rymliga till trånga smala passager där maken får huka för att inte slå huvudet i taket.



Snyggt belyst med färgade lampor på sina ställen.



Maken får bära kameran när vi fotar med mobilerna.



Vi går i gångarna. Det blir en bit. Ner för en hiskeligt smal trappa med trappsteg som lutar och äckligt klibbig ledstång, sen upp igen då den ledde till en återvändsgränd.

(Tvättade händerna seriöst noga efter detta!)



Här och där finns det utkiksposter. Skönt med lite frisk luft. Det luktar ju verkligen gammal källare.

Har man anlag för klaustrofobi är detta inget bra ställe att vara på!




Vi fotar oss på det mest upplysta stället.



Gluggar att titta ut ur eller hål för kanoner. Det står nån gammal kanon på något ställe. Just den här gluggen har galler.



Vi går i gångarna rätt länge. Möter andra besökare då och då. Det är lite kyligt men mest fuktigt så vi småsvettas lite. Ganska coolt tycker jag!



Tänker på att det är väldigt rent i gångarna. Ingen spindelväv och inget skräp.
Här borde väl fladdermöss stortrivas? Spindlar? Möss?



Här finns mer information om Casement Du Bock för den som vill läsa mer.

Nu är vi nöjda med dagens turistande och bestämmer oss för att åka mot Frankrike. Det blir inget mer turistande i Luxemburg denna gång.

See ya!

//Family on tour 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...